Cruiser Mk.VIII A27M Cromwell Mk.IV 1/35

Productnr.: AF-A1373 Melden bij beschikbaarheid
33,50
Prijs inclusief btw 
Mogelijke levermethoden: Verzenden NL via DPD € 5,99 (gratis vanaf € 75,00), Ophalen, Verzending naar België, Expédition à la France, Lieferung Deutschland, Liwwerung zu Lëtzebuerg, Delivery Europa, Verzenden naar DPD Pick-up point NL € 5,25, brievenbus pakket, Verzenden naar DPD Pick-up point Be, Versand nach DPD Pick-up point Deutschland, Spedition par un point DPD Pick-up en France, Envio a españa, fragt til Danmark, Spedire in Italia
De Cromwell maakt deel uit van een reeks snelle en relatief goed bewapende cruiser-tanks die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Britten zijn ontwikkeld en kan zijn geschiedenis terugvoeren tot eind 1940 en de beslissing om een ​​vervanger te zoeken voor de veelgebruikte Crusader-tank. Vanwege een relatief langdurige ontwikkeling kan er echter enige verwarring bestaan ​​met deze tanks, aangezien soortgelijke machines Centaur en Cromwell werden genoemd, en beide zijn afgeleid van de A24 Cruiser Mark VII Cavalier, de naam die werd gegeven aan het oorspronkelijk beoogde vervangingsprogramma voor de Crusader.
 
De belangrijkste reden voor de verschillende namen verwijst naar de drie verschillende motortypen die werden gebruikt om de afzonderlijke voertuigen aan te drijven. De A27M Cromwell Mk.IV was de zwaarst geproduceerde versie van de nieuwe Cruiser Tank Mk.VIII en paste bij de Centaur-romp met de zeer effectieve Rolls Royce Meteor-motor (A27Meteor), waardoor de tank met indrukwekkend hoge snelheden kon rijden. De tank beschikte ook over een snelvurend 75 mm kanon, een versie van het Britse 6-ponder kanon met een nieuwe boring en die de commandant de mogelijkheid gaf om door de Amerikanen geproduceerde pantserdoorboringen of hoog explosieve rondes te gebruiken. Hoewel oorspronkelijk geïntroduceerd in november 1943, betekenden aanhoudende problemen met de werking van het nieuwe kanon dat de Mk.IV pas zijn gevechtsintroductie zou maken tijdens de landing in Normandië in juni 1944, waar zijn snelheid en mobiliteit een aanvulling zouden vormen op de Sherman-tanks, die beschikbaar waren in grotere nummers.
 
Tijdens de woeste gevechten in de smalle, met heggen omzoomde lanen van het slagveld van Normandië, werd de uitstekende mobiliteit van de Cromwell enigszins teniet gedaan en zelfs nog erger, aangezien tanks werden gedwongen deze steile oevers op te klimmen, stelden ze hun kwetsbare onderkanten bloot aan mogelijke pantserdoorborende Panzerfaust. aanval. De simpele oplossing was om een ​​‘heggenschaar’ met een stalen mes aan de voorkant van de tank te bevestigen, waardoor de commandant door het obstakel kon zeisen, zijn tank op peil kon houden en toch zijn wapens kon gebruiken. Deze toevoeging zorgde zelfs voor een welkome natuurlijke camouflage van het gebladerte voor de tank, zolang de struiken het richtingsvizieren van zijn kanon niet belemmerden.
Blader door deze categorie: Coming Soon